“Bezinken en bezinksel”

Ik las een artikel over fouten maken. Meteen schoot mij de uitspraak van moeder Jans te binnen: “Berouw komt na de zonde”. Na het maken van een uitglijder meende ik altijd lang te moeten boeten om de hemelse barmhartigheid aan te trekken. Als het ware bracht ik het bezinksel van mijn gevoelsleven zoals lelijkheid, ellende, negativiteit, sarcasme en nog meer in beweging. Tot ik besloot om dit berouw “om te vormen” door niet meer dezelfde fout te maken en er een les uit te halen. Het gevolg was dat ik andere en lichtere emoties gewaar werd zoals vreugde, geluk en vertrouwen.

Hierover mijmerend dacht ik aan een kennis die de neiging heeft iemand neer te sabelen. Geestelijk in de hoek te zetten. Je terecht te wijzen. Dan op zo’n manier dat je van slag raakt.
Ik heb dit onlangs ervaren toen een kennisje mij meldde dat haar iets op het hart lag. Ze had een kort lontje. Na vele jaren ervaring met haar ongebreidelde emoties heb ik toen het contact verbroken, waardoor ik me weer schuldig voelde. Ook hier heb ik besloten om niet in dat bezinksel van die emoties te blijven hangen. Mijn les te leren door te kijken wat dit voorval mij aangaf. “Grenzen stellen” kwam in mij op. We zeggen ook wel eens “tot hier en niet verder”.

Ik heb deze twee situaties een tijdje laten bezinken. Ben tot de ontdekking gekomen dat het de kunst van het leven is om naar jezelf te blijven kijken en te waken voor die lagere hartstochten die je toelaat en waardoor jij je lamlendig gaat voelen. De oefening is dan dat bezinksel te laten waar het ligt en alleen bovenuit de kan te drinken.

Over bankvoorbewustzijn

Rond mijn 30ste werd ik getriggerd door de vraag “Heb ik of ben ik een identiteit?” Wat is het verschil tussen hebben en zijn, vorm en vormloos, bezit en vreugde? Tijdens mijn bankcarrière werd ik geconfronteerd met ondernemingen, cash flow en eigen vermogen. Hierin miste ik de waardering voor het menselijk kapitaal. Dit heeft geleid tot de Bank voor Bewustzijn waarbij ik uitga dat bewustzijn het enig waardevaste kapitaal is. De Bank voor Bewustzijn besteedt aandacht aan de mannelijke en vrouwelijke kwaliteiten en streeft naar een vergroting van zelfinzicht, zelfmanagement, sociaal bewustzijn en relatiemanagement, zoals dat zich uit in diverse vormen van leiding geven (o.a. democratisch, inspirerend, gelijkwaardigheid, coachend, tempo aanjagend en autoritair). Ik doe dit op individueel, of op groepsniveau. Ik werk met beroepscoaches die naast hun professie als coach ook een gedegen zakelijke en commerciële achtergrond hebben. Bovendien hebben zij een jarenlange ervaring. Ik richt mij op middenkader en hoger kader bij financiële dienstverleners, maritieme sector, medische wereld, familiebedrijven, MKB, semi-overheid, etc.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s