De muziek is, zoals het woord, een taal, maar deze taal richt zich tot verschillende vermogens, zoals sfeer, gewaarworden, gevoeligheid.
De muziek schept een sfeer, zij biedt een onderwerp tot nadenken aan, maar laat onmiddellijk een gewaarwording ontstaan; zij wendt zich dus eerder tot het hart, tot de gevoeligheid die een ander soort begrip is.
Het woord richt zich eerder tot de intelligentie en, om begrepen te worden, vraagt ze aandacht en concentratie. In zekere mate raakt het woord eveneens aan het gevoel, maar op de tweede plaats; zij wendt zich vooral tot het verstand, je moet eerst de betekenis begrepen hebben om een emotie te voelen.
Deze emoties, die ontstaan nadat het verstand de betekenis heeft begrepen, kunnen een positieve dan wel negatieve lading krijgen. Zoals vrolijkheid, vriendelijkheid, goedheid, schoonheid, vreugde, vrede, zachtheid, wijsheid versus woede, trots, geweld, wrok, hebzucht, pijn, luiheid, verdriet.
In jouw leven is het belangrijk om er een gewoonte van te maken tijd te besteden aan deze twee vormen van taalgebruik, het woord en de muziek , om deze twee vermogens harmonieus te kunnen ontwikkelen; het nadenken en de gevoeligheid.
Vooral toon dankbaarheid voor dat wat je bent,
wat je mag meemaken,
hoe je je ontwikkelt.